top of page

Menopauza a munkahelyen

A menopauza egy természetes hormonális folyamat, amely általánosságban 51 éves korban történik meg egy nő életében, viszont már 45 éves kor körül megkezdődik a perimenopauza folyamata. Akár 10 évig is eltarthat a hormonális változás, a nők 75%-a tapasztal kellemetlen tüneteket ebben az életszakaszban. A tüneteket elkerülhetetlenül súlyosbíthatja a munkahely negatív vagy diszkriminatív hozzáállása.

Gyakori tünet a szorongás, a koncentráció képessége hiánya, az alacsony önértékelés vagy az önbizalom hiánya is, amelyek azt eredményezhetik, hogy sok nő nem akar előléptetést, vagy felmond, mert úgy érzik, nem tudnak megfelelően teljesíteni a munkahelyen.

Egyre nagyobb az elvárás a nemek közötti egyensúlyra az igazgatóságban, a fizetések átláthatóságára, valamint a toborzás sokféleségére, így a menopauzát a jóléti politika részének szükséges tekinteni.

A menopauza körüli stigma megszüntetése kulcsfontosságú a változatosabb és befogadóbb munkahely létrehozásához, ahol a nők életük minden szakaszában támogatottnak érezhetik magukat. Ha a barátokkal, családtagokkal vagy kollégákkal nyíltabban lehet beszélni a menopauzáról, az normalizálhatja a megítélést, és eltávolíthatja azokat a félelmeket, amelyekről sok nő úgy érzi, hatással van a mindennapjaikra.

Menopauza számokban

  • A menopauzában lévő nők a leggyorsabban növekvő demográfiai csoport a munkahelyeken, ennek ellenére a menopauza sok szervezetben még mindig tabu téma, a HR és D&I politikában sincs erőteljes szerepe. 

  • Magyarországon kb. 1 millió nő van a menopauza valamelyik szakaszában (perimenopauza, menopauza, poszt menopauza).

 

  • A tünetek akár 10 évig is tarthatnak.

 

  • Minden negyedik nő súlyos tüneteket tapasztal, amelyek befolyásolják életminőségüket.

 

  • A nők fele depressziós lesz, harmada pedig szorongásos tüneteket tapasztal. Közülük 2/3-a úgy gondolja, hogy általában senkitől sem számíthat segítségre.

 

  • A menopauza igazi kihívás egy nő számára, sokan közülük nem értik, mi történik velük, ezért a felvilágosítás és az edukáció kulcsfontosságú számukra.

Szolgáltatások

bottom of page